menu

GASTRONOMIE na AZORÁCH

Azorská kuchyně je velmi pestrá a uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Kromě kvalitního masa a mléčných výrobků, zejména sýrů, jako je Queijo da Ilha ze São Jorge, najdeme na jídelníčku nepřeberné množství plodů moře. Ačkoli mají Azorské ostrovy některé společné chutě, kuchyně každého ostrova odráží svůj vlastní otisk. Proto během vaší dovolené můžete objevovat všechny tváře Azor přes gastronomické zážitky.


Polévky

Ale začněme pěkně popořádku. Rčení „polívka je grunt" platí nejen u nás, ale i na Azorských ostrovech. Z přehršle polévek můžeme tedy jmenovat caldo azedo (zakysaná polévka), caldo de nabos (vývar z tuřínu neboli vodnice), caldo de peixe (rybí polévka), sopa de agrião (řeřichová) a fervedouros (bramborová s kapustou). Poněkud hustším pokrmem z ryb je kotlík z ryb zvaný caldeirada de peixe, který se může podávat i s jablky com maças, caldeirada de congro (z úhoře) a polvo guisado em vinho de cheiro (chobotnice na červeném víně).

Ryby a plody moře

Z darů moře převládají humři a humrům příbuzný caraco, krab a malé mušličky zvané cracas a ameiojas. Ryb je samozřejmě kolem ostrovů velký dostatek, především tuňák, makrela nebo mečoun. Ryby se podávají převážně grilované, pečené nebo se z nich dělají rybí vývary.

Maso

Na Azorských ostrovech vládne především hovězí bio maso, které se připravuje vařené nebo jako steaky. Pastviny nabízí dostatek čerstvé potravy a tak maso je velmi chutné a měkké. Dále je v oblibě také vepřové. Místní klobásky a jelítka chouriço, morcela a linguiça jsou velmi populární, stejně jako vepřová žebírka torresmos de porco či kotlík z vepřového masa caçoila. Alcatra je delikátní pokrm z masa, který se na ostrovech vaří pomalu v nádobách z terracotty na peci, zatímco coelho de molho vilão je králík na šalotce jemně podlitý octem a pochází z ostrova Terceira a feijão com cabeça de porco fazole s vepřovou hlavou z ostrova Flores.

 

Cozido das Furnas je místní specialita na ostrově Sao Miguel, různé druhy masa nakrájíte a vložíte do hrnce spolu se zeleninou a bramborami, hrnec se zakope do horké země díky geotermálnímu teplu a takto v zemi se nechá uvařit za cca 1,5 hodiny.

Dezerty aneb sladká tečka na konec

Stejně jako Portugalci i Azorčané si potrpí na sladkosti a lze se tu setkat s dezerty jako queijadas da Vila, confeitos da Ribeira Grande, barriga de freira (ostrov São Miguel), suspiros, melindre,encanelados, tigeladas (Santa Maria), confeitos, coscorões, alfinim (Terceira), pasteis de arroz, capuchos, escomilhas (Graciosa), doce branco, esqucidos (São Jorge), arroz doce, vésperas (Pico) a s mnoha dalšími delikatesami.

Sýry

Sýry jsou velkou doménou Azorských ostrovů, neboť jsou velmi chutné a kvalitní a jde o hlavní produkt, který se vyváží na pevninu. V Portugalsku každý ví,že když chce kvalitní sýr, musí koupit pouze ten z Azorských ostrovů. Nejvyhlášenější je Queijo de São Jorge, ovšem i další ostrovy produkují své sýry a sýry dominují každému prostřenému stolu, jako předkrm i jako dezert. Když je sýr podávaný jako dezert, je často doplnění banánem nebo marmeládou z mučenky.

Ovoce

Kromě banánů a jablek najdeme na Azorských ostrovech také exotické ovoce, jako je ananas, který se pěstuje ve sklenících na ostrově Sao Miguel, dále pak mučenka, anona a guava.

Nápoje

Vyhlášené azorské víno se vyrábí na ostrovech Pico , Graciosa a Terceira. Pálenku pak můžete ochutnat na ostrově Graciosa – aguardente velha da Graciosa a likér z mučenky na ostrově Sao MIguel – licor de maracuja.

Jediná čajová plantáž v Evropě

Na ostrově Sao Miguel najdeme jedinou čajovou plantáž v Evropě a nejníže položená čajová plantáž na světě. Prohlídka plantáže s čajovou továrnou je určitě jedinečný zážitek, stejně tak šálek lahodného čerstvého zeleného čaje místní výroby.